Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Spaghetti-z-migdalami-i-zielona-fasolka

Spaghetti z migdałami i zieloną fasolką

Solidne, rodzinne danie na każdą okazję.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
80 g suszonych pomidorów (nie w oliwie)
ząbek czosnku
80 g obranych migdałów
oliwa z oliwek
200 g zielonej fasolki
300 g spaghetti
garść płatków migdałowych
mały pęczek natki pietruszki

Opis przyrządzania:
Pomidory zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na pół godziny. Odcedzamy, odciskamy wodę i kroimy w kawałki. Wkładamy do malaksera. Czosnek obieramy, dodajemy do pomidorów. Wrzucamy też migdały (całe i obrane) i miksujemy na możliwie gładka masę, dolewając 100 ml oliwy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Przekładamy sos do miski, w której będziemy podawać spaghetti. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Fasolce przycinamy końce, płuczemy i osączamy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy fasolkę, a kiedy znów zacznie wrzeć - wkręcamy spaghetti. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu - makaronu, nie fasolki ;-). W czasie, gdy makaron i fasola się gotują, wsypujemy płatki migdałowe na patelnię i rumienimy, czesto mieszając. Natkę płuczemy i drobno siekamy. Kiedy makaron będzie ugotowany, wlewamy kilka łyżek wody z gotowania do sosu w misce i mieszamy. Makaron z fasolą odcedzamy i wrzucamy do miski z sosem. Mieszamy starannie (acz szybko) i posypujemy migdałami i natką. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024