Solidne, rodzinne danie na każdą okazję.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Spaghetti z migdałami i zieloną fasolką - Opis przyrządzania:
Pomidory zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na pół godziny. Odcedzamy, odciskamy wodę i kroimy w kawałki. Wkładamy do malaksera. Czosnek obieramy, dodajemy do pomidorów. Wrzucamy też migdały (całe i obrane) i miksujemy na możliwie gładka masę, dolewając 100 ml oliwy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Przekładamy sos do miski, w której będziemy podawać spaghetti. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Fasolce przycinamy końce, płuczemy i osączamy. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy fasolkę, a kiedy znów zacznie wrzeć - wkręcamy spaghetti. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu - makaronu, nie fasolki ;-). W czasie, gdy makaron i fasola się gotują, wsypujemy płatki migdałowe na patelnię i rumienimy, czesto mieszając. Natkę płuczemy i drobno siekamy. Kiedy makaron będzie ugotowany, wlewamy kilka łyżek wody z gotowania do sosu w misce i mieszamy. Makaron z fasolą odcedzamy i wrzucamy do miski z sosem. Mieszamy starannie (acz szybko) i posypujemy migdałami i natką. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Spaghetti z migdałami i zieloną fasolką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska