Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Surowka-z-bialej-rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Popularna w przedwojennej Polsce, dzisiaj robiona z japońskiej rzodkwi o nazwie daikon (lub mooli)... Do tej surówki możemy tak naprawdę użyć każdej rzodkwi, a także zwykłych rzodkiewek. Pasuje do pieczonego mięsa, szczególnie zaś do wieprzowiny.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g białej rzodkwi (rzodkiewek lub czarnej rzodkwi)
150 g gęstej kwaśnej śmietany
cytryna

Opis przyrządzania:
Białą rzodkiew (lub czarną) obieramy ze skórki, płuczemy i osuszamy. Jeśli używamy rzodkiewek, obcinamy im ogonki i wąsy, płuczemy i osuszamy. Rzodkiew (lub rzodkiewki) ścieramy na dość drobnej tarce. Solimy i wykładamy na sito, żeby odsączyć nadmiar płynu. Śmietanę mieszamy z solą, odrobiną cukru i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny (do smaku, ale powiedzmy, że z co najmniej połowy cytryny). Odsączoną rzodkiew starannie mieszamy ze śmietaną. Do momentu podania trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024