Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Swietne-nadziewane-papryki

Świetne nadziewane papryki

Papryki trochę typu "przegląd tygodnia", ale to nadzienie okazało się wyjątkowo udane. Najlepiej sprawdzają się jasnozielone papryki tureckie, choć za pierwszym razem użyłam świeżych zielonych papryczek jalapeno - i to było świetne, ale nie każdy lubi pikantne dania...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 niedużych strąków jasnozielonej papryki (tureckiej) lub 8-20 świeżych papryczek jalapeno
100 g białego sera
50 g bryndzy
10 łyżek ugotowanego ryżu długoziarnistego
jajko
garść świeżo startego parmezanu
garść kiełków rzodkiewki lub lucerny
oliwa z oliwek
1/2 szklanki wywaru warzywnego

Opis przyrządzania:
Paprykom odcinamy ogonki wraz z kawałkiem strąka tak, żeby powstały "czapeczki". Ostrożnie, żeby nie przebić ścianek papryki, usuwamy pestki. Starannie myjemy zarówno strąki, jak i ogonki. Biały ser rozgniatamy z bryndzą. Dodajemy ryż, jajko, parmezan i (opłukane i osuszone) kiełki. Starannie mieszamy, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Nadzieniem nadziewamy papryki, przykrywamy "czapeczkami" i przypinamy je wykałaczkami. W solidnym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Kiedy będzie gorąca, szybko osmażamy papryki, po czym wlewamy wywar. Rondel przykrywamy i dusimy papryki na małym ogniu przez pół godziny. Podajemy na gorąco lub ciepło (lepsze), z jakąś kolorową sałatką lub jarzynką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024