Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Syrop-imbirowo-cytrynowy

Syrop imbirowo-cytrynowy

Uniwersalny słodki syrop o lekko pikantnym smaku. Robimy z niego lemoniadę, dolewamy do herbaty lub polewamy nim lody.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka cukru
1/2 szklanki obranego i posiekanego imbiru
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Opis przyrządzania:
Do małego, solidnego rondelka wsypujemy cukier. Dolewamy 3/4 szklanki wody i dodajemy imbir. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy dalej, aż płyn zredukuje się do jednej szklanki. Zdejmujemy syrop z ognia i dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i przelewamy przez gęste sitko. Zostawiamy do wystygnięcia i przechowujemy w zamkniętym naczyniu w lodówce. Może tam stać do 2 tygodni.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024