Uniwersalny słodki syrop o lekko pikantnym smaku. Robimy z niego lemoniadę, dolewamy do herbaty lub polewamy nim lody.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 1 1/2 szklanki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Syrop imbirowo-cytrynowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Do małego, solidnego rondelka wsypujemy cukier. Dolewamy 3/4 szklanki wody i dodajemy imbir. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy dalej, aż płyn zredukuje się do jednej szklanki. Zdejmujemy syrop z ognia i dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i przelewamy przez gęste sitko. Zostawiamy do wystygnięcia i przechowujemy w zamkniętym naczyniu w lodówce. Może tam stać do 2 tygodni.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Syrop imbirowo-cytrynowy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska