Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Syrop-sos-z-Marsala

Syrop-sos z Marsalą

Smaczny słodki sos, szczególnie dobry do mrożonych deserów lub świeżych owoców. Niezłe są też polane nim smażone grzanki.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 ml (pół szklanki) wina Marsala
90 g (1/3 szklanki) cukru

Opis przyrządzania:
Marsalę i cukier mieszamy w garnuszku. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień, zagotowujemy, po czym znów zmniejszamy ogień i gotujemy syrop przez kilka minut, aż zgęstnieje. Uważamy, żeby nie zredukować syropu nadmiernie, bo po wystygnięciu zamieni się w karmel. Pamiętajmy więc, że w miarę stygnięcia syrop gęstnieje i weźmy na to poprawkę. Podajemy do deserów i sałatek owocowych.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024