Smaczny słodki sos, szczególnie dobry do mrożonych deserów lub świeżych owoców. Niezłe są też polane nim smażone grzanki.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Syrop-sos z MarsalÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Marsalę i cukier mieszamy w garnuszku. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień, zagotowujemy, po czym znów zmniejszamy ogień i gotujemy syrop przez kilka minut, aż zgęstnieje. Uważamy, żeby nie zredukować syropu nadmiernie, bo po wystygnięciu zamieni się w karmel. Pamiętajmy więc, że w miarę stygnięcia syrop gęstnieje i weźmy na to poprawkę. Podajemy do deserów i sałatek owocowych.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Syrop-sos z Marsalą: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna