Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tajski-majonez

"Tajski" majonez

Przyznaję szczerze, że nie wiem, jaką popularnością cieszy się majonez w Tajlandii... Sok z limetek i listki świeżej kolendry sytuują jednak ten sos w kręgu kulinarnej kultury syjamskiej.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 250 ml

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 cebulek dymek
2 garści listków świeżej kolendry
2/3 szklanki dobrego majonezu (Majonez)
1/4 szklanki soku z limetek

Opis przyrządzania:
Dymki obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki. Płuczemy i osuszamy, po czym drobniutko siekamy.
Kolendrę płuczemy i osuszamy, też drobno siekamy.
Mieszamy razem majonez, sok z limetek, dymki i kolendrę. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Taki majonez jest doskonałym dodatkiem do białej gotowanej ryby, krewetek, jajek na twardo lub jako dip do surowych warzyw i innych małych "cosiów".

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024