Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tazin-z-ziemniakow-z-szafranem

Tażin z ziemniaków z szafranem

Doskonały wegetariański tażin z aromatycznymi przyprawami. Podajemy jak każdy tażin - z kuskusem.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kg niedużych ziemniaków o zwartym miąższu
3 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka mielonego turmeriku
łyżeczka mielonej kolendry
opakowanie szafranu
150 g dużych jasnych rodzynek (lub rodzynków)
szklanka (250 ml) wywaru warzywnego
natka i listki kolendry do posypania

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy 8 minut - powinny być prawie ugotowane. Odcedzamy i osączamy.
Cebule obieramy i kroimy w plasterki; czosnek obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy czosnek, kmin, turmerik, kolendrę i szafran. Mieszamy, dodajemy rodzynki i połowę wywaru. Zagotowujemy i dusimy przez kilka minut, aż część płynu wyparuje.
Dodajemy ziemniaki, mieszamy i wlewamy resztę wywaru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy jeszcze z 10 minut, aż sos zgęstnieje, a ziemniaki będą zupełnie ugotowane.
Przed podaniem posypujemy tażin posiekaną natką i kolendrą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024