Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Terrine-z-hiszpanskiej-tortilli

Terrine z hiszpańskiej tortilli

Popularny klasyk - hiszpańska tortilla z ziemniaków - podana w nowy sposób. Danie dostatecznie eleganckie, by zaproponować je gościom na proszony obiad, jednocześnie tak proste, że można je podać na codzienną, rodzinną kolację. Nie chcę się chwalić, ale to mój własny, autorski przepis.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
cukrowa cebula
250 g ziemniaków
5 dużych jajek
3 łyżki świeżo startego parmezanu
250 g sera Brie

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do keksu smarujemy łyżką oliwy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i ziemniaki. Smażymy na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Jajka wbijamy do miski i ubijamy widelcem z solą i pieprzem do smaku. Dodajemy parmezan i usmażone warzywa. Ser Brie kroimy w kostkę, dodajemy do jajek i warzyw, mieszamy. Masę wlewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy, aż terrine się zetnie - około pół godziny. Podajemy na ciepło lub zimno, w towarzystwie zielonej sałaty z sosem winegret.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024