W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Terrine z hiszpańskiej tortilli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Terrine z hiszpańskiej tortilli

Popularny klasyk - hiszpańska tortilla z ziemniaków - podana w nowy sposób. Danie dostatecznie eleganckie, by zaproponować je gościom na proszony obiad, jednocześnie tak proste, że można je podać na codzienną, rodzinną kolację. Nie chcę się chwalić, ale to mój własny, autorski przepis.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • cukrowa cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 5 dużych jajek
  • 3 Å‚yżki Å›wieżo startego parmezanu
  • 250 g sera Brie

Terrine z hiszpańskiej tortilli - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do keksu smarujemy łyżką oliwy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i ziemniaki. Smażymy na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Jajka wbijamy do miski i ubijamy widelcem z solą i pieprzem do smaku. Dodajemy parmezan i usmażone warzywa. Ser Brie kroimy w kostkę, dodajemy do jajek i warzyw, mieszamy. Masę wlewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy, aż terrine się zetnie - około pół godziny. Podajemy na ciepło lub zimno, w towarzystwie zielonej sałaty z sosem winegret.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Terrine z hiszpańskiej tortilli: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: