Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Turecka-salatka-z-brokulow-i-kalafiora-z-jogurtem

Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem

Doskonała sałatka z repertuaru mojej tureckiej przyjaciółki Ebru. Zdrowa, lekka, łatwa i przyjemna - dobry sposób na wykorzystanie tych (miejmy nadzieję) ostatnich warzyw umilających nam zimę...

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
nieduża główka kalafiora
podobnej wielkości brokuł
2 twarde i chrupkie jabłka
1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
łyżka majonezu
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

Opis przyrządzania:
Kalafior i brokuł starannie płuczemy w zimnej wodzie (robaczki!), po czym osuszamy.
Ostrym nożem ścinamy cienko same "kwiatkowe" części warzyw, zostawiając łodyżki i grubsze części (możemy użyć je do rosołu albo jakiejś innej zupy).
Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do kalafiora wraz z brokułem.
Orzechy grubo siekamy, dodajemy do reszty warzyw.
Robimy sos: czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiamy do smaku solą (sporo) i pieprzem (jeszcze więcej).
Mieszamy sos z sałatką i podajemy na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024