W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem

Sałatki

Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem

Doskonała sałatka z repertuaru mojej tureckiej przyjaciółki Ebru. Zdrowa, lekka, łatwa i przyjemna - dobry sposób na wykorzystanie tych (miejmy nadzieję) ostatnich warzyw umilających nam zimę...

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • nieduża główka kalafiora
  • podobnej wielkości brokuł
  • 2 twarde i chrupkie jabłka
  • 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majonezu
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem - Opis przyrządzania:

Kalafior i brokuł starannie płuczemy w zimnej wodzie (robaczki!), po czym osuszamy.
Ostrym nożem ścinamy cienko same "kwiatkowe" części warzyw, zostawiając łodyżki i grubsze części (możemy użyć je do rosołu albo jakiejś innej zupy).
Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do kalafiora wraz z brokułem.
Orzechy grubo siekamy, dodajemy do reszty warzyw.
Robimy sos: czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiamy do smaku solą (sporo) i pieprzem (jeszcze więcej).
Mieszamy sos z sałatką i podajemy na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: