Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Weneckie-paczki-czyli-fritole-veneziane

Weneckie pączki (czyli fritole veneziane)

Klasyczne weneckie karnawałowe pączki - na szczęście smakują tak samo w każdej innej porze roku.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja

Liczba porcji: około 30 sztuk

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g rodzynek (lub rodzynków)
80 ml grappy
500 g (1/2 kg) mąki
kostka (42 g) świeżych drożdży
szklanka (1/4 litra) ciepłego mleka
250 g (1/4 kg) cukru
2 jajka
75 g miękkiego masła
olej do głębokiego smażenia
cynamon

Opis przyrządzania:
Dzień przed przygotowaniem pączków zalewamy rodzynki grappą.
Następnego dnia przesiewamy mąkę do miski. Na środku robimy zagłębienie, do którego kruszymy drożdże. Dolewamy połowę (czyli 1/2 szklanki) ciepłego mleka i dodajemy łyżkę cukru. Przysypujemy mąką i zostawiamy w spokoju na kwadrans.
Zaczynamy zagniatać ciasto - ręką lub mikserem ręcznym - dodając resztę mleka, 75 g cukru, jajka i masło pokrojone w kawałki. Zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny.
Po 4 godzinach dodajemy do ciasta rodzynki wraz z grappą.
Rozgrzewamy olej we frytownicy do 160 stopni.
Zanurzamy łyżkę w gorącym oleju, nabieramy małe porcje (powiedzmy wielkości kasztana) ciasta i wkładamy po kilka do gorącego tłuszczu. Smażymy na ciemnozłoty kolor, usmażone pączki wyjmujemy i osączamy z nadmiaru tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Resztę cukru mieszamy z 2 łyżkami cynamonu i posypujemy tą mieszanką gorące pączki.
Podajemy fritole na ciepło (choć to ponoć nie bardzo zdrowo...).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024