Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Wiosenny-twarozek

Wiosenny twarożek

Optymistyczny i witaminowy twarożek przednówkowy. Znakomity na śniadanie i kolację (z razowym chlebkiem, mmm...) albo nawet i na przyjęcie: wówczas małe porcyjki twarożku układamy na niedużych, sztywnych listkach sałaty rzymskiej lub cykorii.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g białego półtłustego sera
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
oliwa z oliwek
2 zielone jabłka
cytryna
pęczek szczypiorku
łyżka ziarenek różowego pieprzu
ewentualnie listki rzymskiej sałaty w wersji mini i listki cykorii do podania

Opis przyrządzania:
Ser rozgniatamy w misce widelcem. Dodajemy tyle śmietany, żeby uzyskał konsystencję twarożku. Dodajemy też łyżkę-dwie oliwy i starannie mieszamy na gładką masę. Solimy do smaku.
Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy (nie obierając) na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w plasterki, a plasterki w cienkie paski. W trakcie krojenia skrapiamy jabłka odrobiną soku z cytryny, żeby nie czerniały. Pokrojone jabłka dodajemy do twarożku (sok z cytryny miło wszystko zaostrzy) i mieszamy.
Szczypiorek płuczemy i starannie osuszamy. Drobno siekamy i dodajemy do twarożku, mieszamy.
Połowę różowego pieprzu roztłukujemy w moździerzu i dodajemy do twarożku.
Resztą pieprzu posypujemy porcje serka (to wygląda naprawdę ładnie) i podajemy.
Możemy też podać twarożek na listkach sałaty i cykorii: nakładamy małe porcje na umyte i osuszone listki, posypujemy różowym pieprzem i układamy ładnie na sporym talerzu.
Do momentu podania trzymamy w chłodzie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024