Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-grzybowa-z-orzechami

Zupa grzybowa z orzechami

Bardzo wytworna jesienna zupa z różnych szlachetnych grzybów. Dodatek pachnących przypieczonych orzechów jest dla podniebienia miłą niespodzianką.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g małych prawdziwków
100 g kurek
4 ładne grzyby shiitake
250 g (ćwierć kilo) ziemniaków
cebula
pęczek natki pietruszki
świeży tymianek
świeży majeranek
oliwa z oliwek
4 szklanki (litr) gorącego domowego wywaru z warzyw
3 łyżki wyłuskanych orzechów laskowych
świeży parmezan

Opis przyrządzania:
Prawdziwki czyścimy ściereczką z piasku, mchu i innych leśnych paprochów. Kroimy w plastry.
Kurki szybko płuczemy na sicie po strumieniem zimnej wody i starannie osączamy. Kroimy na plasterki.
Grzyby shiitake ocieramy ściereczką, odcinamy nóżki, zaś kapelusze kroimy w plastry.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy z łusek i drobniutko siekamy.
Pęczek natki płuczemy i drobno siekamy.
Z 2 gałązek świeżego tymianku i 2 gałązek świeżego majeranku obieramy listki.
W sporym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę, natkę, tymianek i majeranek i smażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie i zrobi się przezroczysta. Dodajemy grzyby i ziemniaki, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dobrze mieszamy.
Dolewamy gorący wywar. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Orzechy podpiekamy na suchej patelni, cały czas mieszając. Kiedy będą już rumiane, zdejmujemy na ściereczkę i za jej pomocą ocieramy z orzechów skórkę. Orzechy grubo siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut, aż ziemniaki i grzyby będą miękkie.
Każdą porcję zupy polewamy łyżeczką oliwy z oliwek. Osobno podajemy świeżo starty parmezan.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020