Bardzo wytworna jesienna zupa z różnych szlachetnych grzybów. Dodatek pachnących przypieczonych orzechów jest dla podniebienia miłą niespodzianką.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa grzybowa z orzechami - Opis przyrzÄ…dzania:
Prawdziwki czyścimy ściereczką z piasku, mchu i innych leśnych paprochów. Kroimy w plastry.
Kurki szybko płuczemy na sicie po strumieniem zimnej wody i starannie osączamy. Kroimy na plasterki.
Grzyby shiitake ocieramy ściereczką, odcinamy nóżki, zaś kapelusze kroimy w plastry.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy z łusek i drobniutko siekamy.
Pęczek natki płuczemy i drobno siekamy.
Z 2 gałązek świeżego tymianku i 2 gałązek świeżego majeranku obieramy listki.
W sporym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę, natkę, tymianek i majeranek i smażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie i zrobi się przezroczysta. Dodajemy grzyby i ziemniaki, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dobrze mieszamy.
Dolewamy gorący wywar. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Orzechy podpiekamy na suchej patelni, cały czas mieszając. Kiedy będą już rumiane, zdejmujemy na ściereczkę i za jej pomocą ocieramy z orzechów skórkę. Orzechy grubo siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut, aż ziemniaki i grzyby będą miękkie.
Każdą porcję zupy polewamy łyżeczką oliwy z oliwek. Osobno podajemy świeżo starty parmezan.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zupa grzybowa z orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska