Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-z-kukurydzy-z-curry

Zupa z kukurydzy z curry

Błyskawiczna zupa z mrożonej kukurydzy. Bardzo smaczna i oryginalna. Podajemy z paskami smażonej tortilli.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała cebula
2 ząbki czosnku
olej słonecznikowy
łyżeczka proszku curry
250 g (ćwierć kilo) mrożonych ziaren kukurydzy
150 ml białego wytrawnego wina
2 szklanki wywaru warzywnego
świeży tymianek
2 łyżki kremowej śmietanki
Smażone paski tortilli do podania

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i wyciskamy w wyciskarce.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucamy cebulę i czosnek, dodajemy curry i smażymy na maleńkim ogniu, mieszając, 5 minut.
Dodajemy kukurydzę, wino, wywar warzywny i gałązkę świeżego tymianku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę 10 minut.
Dodajemy śmietankę, usuwamy tymianek i miksujemy zupę w blenderze na gładkie piure. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gorącą zupę podajemy w miseczkach, posypaną paskami smażonej tortilli.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024