Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zurek-po-kielecku

Żurek po kielecku

Może bardziej ogórkowa, niż żurek... Znakomity ludowy przepis na błyskawiczną zupę o zdecydowanie polskim charakterze. Talerz młodych ziemniaków z masłem i koperkiem będzie mile widzianym dodatkiem.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 szklanki (1 litr) wywaru z wołowiny (Podstawowy wywar z wołowiny)
szklanka (ćwierć litra) soku z kiszonych ogórków
2 ząbki czosnku
200 g kiełbasy zwyczajnej
4 łyżki kwaśnej śmietany
dużo siekanego koperku do posypania

Opis przyrządzania:
Wywar wlewamy do garnka, dodajemy sok z ogórków i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia.
Czosnek obieramy i siekamy na piure z pół łyżeczki soli. Dodajemy do wywaru, po czym sprawdzamy, czy nie trzeba czymś doprawić - sól, pieprz, może jeszcze czosnek?
Wywar trzymamy na małym ogniu, żeby był gorący, a w tym czasie kroimy kiełbasę na półplasterki. Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu, a kiedy się zagrzeje, wrzucamy kiełbasę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż się zarumieni. W trakcie smażenia odlewamy tłuszcz.
Usmażoną kiełbasę rozkładamy na 4 talerzach. Na środku kładziemy łyżkę śmietany, nalewamy wrzącą zupę i posypujemy szczodrze siekanym koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024