W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepła sałata z zielonych szparagów z groszkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Ciepła sałata z zielonych szparagów z groszkiem

Prawdziwie wiosenna sałata - dużo zielonych warzyw z lekkim sosem i kawałkami białej fety. Dobra na lekki lunch lub kolację w ogrodzie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 g sera feta
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • świeża mięta

Ciepła sałata z zielonych szparagów z groszkiem - Opis przyrządzania:

Pęczek zielonych szparagów myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Szparagi skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy na rozgrzanej grillowej patelni lub pod opiekaczem w piekarniku, aż będą miękkie. W tym czasie gotujemy groszek we wrzącej i osolonej wodzie przez 2 minuty. Osączamy. Robimy sos: 3 łyżki oliwy z oliwek ukręcamy z łyżką soku cytrynowego. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy łyżkę siekanych listków świeżej mięty. Ser feta kruszymy na kawałki. Mieszamy razem szparagi, groszek, fetę i sos. Rozkładamy sałatę na talerze i ozdabiamy całymi listkami mięty. Podajemy na ciepło, ze świeżą bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciepła sałata z zielonych szparagów z groszkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: