W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dressing pomarańczowo-musztardowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Dressing pomarańczowo-musztardowy

Dobry zimowy sos do sałaty, cykorii, endywii. Z zestawień bardziej oryginalnych - mieszamy go ze startym, zblanszowanym i odsączonym dobrze selerem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pomarańcza
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka musztardy z Dijon

Dressing pomarańczowo-musztardowy - Opis przyrządzania:

Z wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę - tyle, ile się zmieści na łyżce do zupy. Sok wyciskamy. Ukręcamy razem skórkę, oliwę, musztardę i 2 łyżki soku. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dressing pomarańczowo-musztardowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Dressing pomarańczowo-musztardowy przepisy:

  • Chiński sos cytrynowy
    Sos ten oczywiście można dostać gotowy w słoiku czy butelce, ale robi się go tak szybko... Będzie nam potrzebny do cytrynowego chińskiego kurczaka, może się też przydać jako sos do ryby lub cielęciny.
  • Sos cytrynowo-imbirowy
    Dość intensywny w smaku sos o różnorakim zastosowaniu - możemy w nim maczać kawałki usmażonego kurczaka lub też możemy go wymieszać z mięsem i warzywami i podac z ryżem, jako pseudochińszczyznę.
  • Sos pomarańczowy do szparagów
    Lekki sos typu winegret, z dodatkiem pomarańczy. Dobrze się sprawdza nie tylko ze szparagami, ale i z cykorią czy tartą marchewką.
  • Sauce vierge nr 1
    Hm - pod nazwą sosu dziewiczego (sauce vierge) w różnych źródłach pojawiają się różne sosy. Ten przepis - na sos pomidowy z kolendrą - szczególnie dobrze nadaje się do białej ryby i owoców morza.
  • Pomidory z sosem miodowo-cytrynowym
    Nieskomplikowana sałatka ze słodko-kwaśnym sosem - pomidory i cytryna świetnie do siebie pasują - doskonała jako dodatek do kolacyjnej wędliny czy sera, szczególnie dobra z kawałkiem twarogu polanym dobrą oliwą.




Podziel się linkiem:


Komentarze: