Jedna z wielu odmian kanonicznej przyprawy kuchni indyjskiej. Przepraszam za miary typu "ćwierć łyżeczki", ale takich przypraw nie warto robić na zapas, bo wietrzeją.
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 6-7 łyżeczek
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Garam masala z Kaszmiru - Opis przyrzÄ…dzania:
Grubą patelnię stawiamy na dużym ogniu, a gdy się zagrzeje, ogień zmniejszamy. Wrzucamy wszystkie przyprawy oprócz gałki muszkatołowej i podgrzewamy, mieszając, aż leciutko zmienią kolor i zaczną mocno pachnieć. Zsypujemy z patelni, studzimy i mielimy w młynku do przypraw na drobny proszek. Dodajemy gałkę, mieszamy i przechowujemy w hermetycznie zamykanym pojemniku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Garam masala z Kaszmiru: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Marzec 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |