W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krem z kukurydzy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Krem z kukurydzy

Miła, jesienna zupa zawsze łagodzi obyczaje...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) mrożonych ziaren kukurydzy
  • listek laurowy
  • 3 szalotki
  • 2 czubate Å‚yżki masÅ‚a
  • 2 szklanki (1/2 litra) wywaru z kurczaka
  • 2 żółtka
  • Å‚yżka gÄ™stej Å›mietany
  • 2 duże zÄ…bki czosnku
  • pół Å‚yżeczki ostrej sproszkowanej papryki
  • oliwa z oliwek

Krem z kukurydzy - Opis przyrzÄ…dzania:

Nastawiamy garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy zamrożoną kukurydzę i listek laurowy. Gotujemy kukurydzę przez mniej więcej kwadrans, aż będzie miękka, po czym odcedzamy. Uwaga! - zachowujemy 2 szklanki (czyli 1/2 litra) wody od gotowania. Listka laurowego spokojnie możemy się pozbyć ;-) Szalotki obieramy i drobniutko siekamy. W sporym i ciężkim garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy szalotki i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 3 minuty, czyli aż szalotki zmiękną. Dodajemy osączoną kukurydzę i smażymy, nadal mieszając, przez 5 minut. Wlewamy wodę od gotowania kukurydzy i wywar z kurczaka. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 5 minut. Zupę miksujemy porcjami w malakserze lub blenderze, po czym przecieramy przez sitko - tym razem jest to konieczne, żeby pozbyć się twardych i kłujących w zęby resztek kukurydzy. Przetartą zupę przelewamy do garnka i trzymamy na małym ogniu. Żółtka starannie rozkłócamy ze śmietaną, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, po czym wlewamy mieszankę do garnka. Mieszamy starannie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i trzymamy na maleńkim ogniu, żeby zupa była gorąca, ale się nie zagotowała. Czosnek obieramy i rozgniatamy, wraz ze szczyptą soli, na piure. Na patelence rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy. Kiedy będzie gorąca, wrzucamy czosnek i smażymy przez minutę, po czym dodajemy paprykę, mieszamy i po 30 sekundach zdejmujemy z ognia. Zupę nalewamy do miseczek lub talerzy i polewamy paprykowo-czosnkową oliwą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Krem z kukurydzy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: