W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak ze smardzami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak ze smardzami

Absolutny luksus - piersi z kurczaka i świeże smardze zapiekamy pod przykrywką z ciasta francuskiego. Danie na wielkie okazje.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka bez skóry
  • słodka cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g świeżych smardzów
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml wywaru z kurczaka
  • 150 ml kremowej śmietanki
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 400 g ciasta francuskiego
  • żółtko
  • gruba sól

Kurczak ze smardzami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Czyścimy z resztek tłuszczu i ścięgien, kroimy w cienkie paski.
Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Smardze starannie myjemy w zimnej wodzie, usuwając piasek i inne paprochy ze wszystkich zagłębień. Większe sztuki kroimy w plasterki, mniejsze wzdłuż na pół.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty - powinien się zarumienić. Wyjmujemy mięso na talerz, na patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, czosnek i grzyby. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, po czym dolewamy białe wino i wywar. Gotujemy na sporym ogniu, aż płyn zredukuje się do połowy. Wlewamy śmietankę i dodajemy siekaną natkę. Zagotowujemy, wrzucamy kurczaka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (sporo). Mieszamy i nakładamy do 4 żaroodpornych miseczek.
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy trochę większej, niż średnica miseczek. Każdą miseczkę nakrywamy kółkiem z ciasta (powinno lekko wystawać poza brzeg). Żółtko rozkłócamy pędzelkiem i smarujemy powierzchnię ciasta, po czym posypujemy szczyptą grubej soli.
Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, czyli do chwili, gdy ciasto ładnie wyrośnie i będzie miało ciemnozłoty kolor.
Podajemy natychmiast, ostrzegając, że miseczki są wściekle gorące.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak ze smardzami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku

Podobne do Kurczak ze smardzami przepisy:

  • Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią
    Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.
  • Kurczak z groszkiem w śmietanie
    Bezpretensjonalny i optymistyczny sposób na potraktowanie kurczaka: piersi rzeczonego dusimy w śmietanie, dodając zielony, mrożony groszek. Do tego *!*1905*!* i zielona sałata (dla uciszenia wyrzutów sumienia: tu śmietana, tam masło).
  • Zupa limetkowa
    No to jest właśnie coś takiego, co ja lubię najbardziej - i ostro (choć nie za bardzo), i kwaśno, i lekko jednocześnie...
  • Szybki kurczak w sosie curry
    Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...
  • Szybki kurczak z sosem marsala
    Szybkie i bezproblemowe danie dla czterech osób. Mięso smażymy na jednej patelni, sos robimy na drugiej, potem łączymy jedno z drugim i voila!




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2015-05-23 18:08:52
Wiem, niedawno ktoś mi to powiedział. Są zabronione w handlu, ale nie w zbieraniu (tylko uważać na podobne piestrzenice - właśnie dlatego są zabronione), albo jeść za granicą!
Moja ocena: 5

dsadsa, 2015-05-23 15:37:33
Smardze w Polsce są zabronione (chory kraj)... :(
Moja ocena: brak oceny