W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marchewka z syropem klonowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Marchewka z syropem klonowym

Jeden z wielu dodatków do dziękczynnego indyka. Sos ze słodkiego syropu klonowego może być kuszący szczególnie dla dzieci.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone/Kanada

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg marchewek równej wielkości
  • syrop klonowy
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • masło
  • cytryna

Marchewka z syropem klonowym - Opis przyrządzania:

Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w półcentymetrowe talarki. Marchewkę wrzucamy do garnka, dodajemy pół łyżeczki soli, łyżkę syropu klonowego i wywar z kurczaka. Zagotowujemy, przykrywamy i dusimy 5-10 minut, aż marchewka będzie prawie miękka. Zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i redukujemy sos do ilości około 2 łyżek. Dodajemy łyżkę masła i 2 łyżki syropu klonowego. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty, mieszając, aż sos przybierze postać glazury i pokryje plasterki marchewki. Zdejmujemy garnek z ognia i doprawiamy marchewkę sokiem z cytryny. Podajemy do pieczonego indyka lub innego białego mięsa.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Marchewka z syropem klonowym: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Marchewka z syropem klonowym przepisy:

  • Sos żurawinowy z syropem klonowym
    Słodko-kwaśny sos do pieczonego indyka, z delikatną pomarańczową nutą.
  • Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
  • Kanadyjski sos jabłkowy
    Ciepły, gęsty sos z kawałkami jabłek, słodzony syropem klonowym. Doskonały do małych placuszków, naleśników, placków ziemniaczanych...
  • Jesienny sos do gorzkich sałat
    Słodko-pikantny dressing, czyli sos, do sałat takich, jak endywia, cykoria czy radicchio (na końcu przepisu znajdziecie kilka propozycji). Idealny na nadciągającą jesień.
  • Żeberka w klonowym sosie barbecue
    Żeberka z grilla - przyjemna rzecz. Zwłaszcza jeśli mięso odchodzi od kości, a od sosu lepią się palce. Takie mięciutkie żeberka udaje się zrobić wtedy, kiedy przed grillowaniem zaaplikujemy im podgotowanie w garnku. Po wstępnej obróbce mięso smarujemy częścią sosu barbecue i kładziemy na grillu, po czym przykrywamy i pieczemy żeberka przez godzinę mniej więcej, co jakiś czas smarując sosem. A ten sos jest pyszny, z syropem klonowym w roli głównej!




Podziel się linkiem:


Komentarze: