W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mule w kokosowym mleku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Mule w kokosowym mleku

Tajski sposób na klasyczne danie z muli.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg Å›wieżych muli
  • 2 szalotki
  • czerwona papryczka chilli
  • kawaÅ‚ek korzenia imbiru o dÅ‚ugoÅ›ci 5 cm
  • 3 zÄ…bki czosnku
  • limetka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 Å‚yżki sosu rybnego
  • maÅ‚y pÄ™czek Å›wieżej kolendry

Mule w kokosowym mleku - Opis przyrzÄ…dzania:

Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Szalotki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Papryczkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki - jeśli nie chcemy, żeby danie było zbyt ostre, usuwamy pestki i membrany. Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścinamy cieniutką warstwę skórki, a sok wyciskamy. Do dużego garnka (takiego, który pomieści półtora kilo muli) wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy sos rybny, szalotki, chilli, imbir, czosnek oraz sok i skórkę z limetki. Doprowadzamy wolniutko do zagotowania, po czym gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. Mule osączamy na sicie i wrzucamy wszystkie naraz do garnka z przyprawionym mlekiem kokosowym. Zwiększamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy mule przez 4-5 minut, aż wszystkie się otworzą (uparcie zamknięte wyrzucamy). Przekładamy mule na ogrzane głębokie talerze i polewamy mlekiem, w którym się gotowały. Posypujemy listkami umytej kolendry.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Mule w kokosowym mleku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mule w kokosowym mleku przepisy:

  • Mule po niby-azjatycku
    Mule z azjatyckimi dodatkami i mlekiem kokosowym. Niby fusion cuisine, ale jednak uczciwe danie ;-)
  • Mule w sosie z biaÅ‚ym winem
    Bardzo szybkie danie ze świeżych muli - wszystko robi się na jednej dużej patelni z przykrywką i nie zabiera to więcej czasu, niż 20 minut. Można więc powiedzieć - fast food. W najlepszym wydaniu.
  • Mule po normandzku
    Klasyczne danie z normandzkiego wybrzeża, ze wszystkimi typowymi elementami: owocami morza, cydrem, calvadosem i śmietanką. Do popijania też najlepszy byłby wytrawny normandzki cydr, zaś do wycierania talerza z pysznego sosu przyda się chrupiąca bagietka.
  • Ragout z muli
    Solidne danie z "wyłuskanych" muli z zimowymi warzywami. Podajemy albo z ziemniakami (zwykłymi, piure, tymiankowymi) albo z kładzionymi kluseczkami. Bagietka też dobra.
  • CiepÅ‚a saÅ‚atka z ziemniaków z mulami i kalmarami
    Bardzo smaczna zimowa sałata, która starcza za cały posiłek. Mule są akurat w sezonie, kalmary dostępne są przez cały rok - ciut luksusu nigdy nie zawadzi.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: