W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Paluszki serowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Paluszki serowe

Szybka i prosta zakąska do piwa, wina lub herbaty (dla abstynentów).

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g białego sera
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąka
  • olej arachidowy

Paluszki serowe - Opis przyrządzania:

Biały ser i zimne ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto, dodając tyle mąki, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Na głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej. Z ciasta toczymy małe paluszki i smażymy je na rumiano w gorącym oleju. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy na gorąco lub ciepło z ulubionym sosem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Paluszki serowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Paluszki serowe przepisy:

  • Ciasto ziemniaczane na pierożki
    Uniwersalne i błyskawiczne słone ciasto, mile przyprawione kminkiem - ale oczywiście musu nie ma, jeśli ktoś nie lubi, to nie dosypuje. Pierożki lub paluszki z tego ciasta najlepiej jeść na ciepło.
  • Ciasto drożdżowe uniwersalne (słone) Ciasto drożdżowe uniwersalne (słone)
    Prościuteńkie ciasto na pizzę, focaccię czy paluszki chlebowe.
  • Smażone pizzetki
    Świetna pogryzka do wina, małe co-nieco z ciasta na pizzę. Możemy z ciasta uformować malutkie placuszki i po usmażeniu nałożyć na nie różne sosy. Możemy też z ciasta ukręcić paluszki, a sosy podać osobno, do maczania. Możemy też darować sobie sosy i tylko pizzetki posolić.
  • Smażone rybne paski
    Coś jak paluszki rybne, tylko w znacznie bardziej kuszącej postaci. Tak przygotowaną rybę określa się we Francji mianem goujons.
  • Jajka na miękko Jajka na miękko
    Jajko na miękko, czyli białko ścięte-żółtko płynne. Przypominam, że bardzo dobrym dodatkiem są grzanki, posmarowane masłem i pokrojone w długie paluszki do maczania w żółtku.




Podziel się linkiem:


Komentarze: