Uniwersalny sos do różnych potraw typu stir-fry. Znakomity szczególnie z wołowiną i kaczką.
Kraj pochodzenia: kraje Dalekiego Wschodu
Liczba porcji:
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
czerwona ostra papryczka chilli
1/2 trawki cytrynowej
plasterek świeżego imbiru o grubości monety
łyżeczka oleju sezamowego
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki płynnego miodu
łyżeczka brązowego cukru
Sos orientalny - Opis przyrzÄ…dzania:
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka i ogonek, myjemy i drobno siekamy.
Trawkę cytrynową obieramy z twardych liści, zostawiając jedynie miękki jasny środek. Płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.,br>
Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy papryczkę, trawę cytrynową i imbir. Smażymy kilka minut, mieszając, aż zmiękną, ale nie zaczną się rumienić.
Zdejmujemy z ognia, wlewamy sos sojowy i miód, dodajemy cukier i mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się, a cukier się rozpuści. Studzimy i przechowujemy w lodówce, w zakręconym słoiku.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Sos orientalny: można zrobić wcześniej
Syrop imbirowy z trawą cytrynową Rozgrzewający syrop, świetny zarówno z zimną wodą mineralną, jak i z gorącą herbatą (gdy za oknem zawieje i zamiecie).
Tajska zupa z dyni z mlekiem kokosowym Gęsta od kokosowego mleka, pachnąca od przypraw tajska zupka z krewetkami i optymistyczną ilością dyni. Wielbicielom zup starczy za cały obiad.
Pomidory w kokosowym sosie Przepis nie jest mój, tylko pana Nigela Slatera, acz zmodyfikowany. Bardzo lubię czytać książki pana NS, znacznie mniej poważam jego programy telewizyjne. Szanuję go jednak za to, że przypomina o różnych smacznych drobiazgach, rzadko obecnych w celebryckich kuchniach: a to o zwykłej grzance z serem, to o kawałku pieczonej dyni z jogurtem, to znów o tym, że sałata, wymieszana na talerzu z gorącym mięsnym sosem, jest wyjątkowo smaczna... Pomidory w tym przepisie to rodzaj nieskomplikowanego curry, doskonałego z ryżem basmati lub świeżym pieczywem.
Japońska marynata z imbirem Doskonała wschodnia marynata do szaszłyczków yakitori z kurczaka. Możemy też w niej zamarynować łososia.