Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z francuskich Alp - dokładnie taką jedliśmy w tym roku na nartach. Zamówiliśmy ją w sklepie w Le Bettex i czekała na nas, gorąca i pachnąca, zrobiona przez właścicielkę tak, jakby gotowała dla własnej rodziny.
Kraj pochodzenia: Francja - Sabaudia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tartiflette - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w plasterki o grubości pół cm. Zalewamy ziemniaki wrzącą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy przez 7-8 minut. Starannie odcedzamy. Reblochon kroimy horyzontalnie na pół. Z jednej połówki ścinamy cienko skórkę, zaś środek kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy kostki sera i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści. Dodajemy trochę soli, pieprzu i świeżo startej gałki muszkatołowej. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Nacieramy nim formę do zapiekania - najlepiej kamionkową - i smarujemy ją łyżką masła. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podgotowane plasterki ziemniaków układamy w formie, przesypując je kostkami boczku. Polewamy sosem serowym i posypujemy kawałeczkami pozostałego masła. Przykrywamy ziemniaki kawałkiem folii aluminiowej. Wstawiamy na pół godziny (30 minut) do piekarnika, po czym obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy kolejne pół godziny. Zdejmujemy folię aluminiową. Na ziemniakach kładziemy drugą połówkę reblochona, skórką do góry. Wstawiamy ziemniaki z powrotem do piekarnika na jakiś kwadrans - reblochon powinien się rozpuścić, a całe danie przyrumienić. Podajemy prosto z piekarnika, z sałatą w sosie vinaigrette z czosnkiem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Tartiflette: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |