Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Babeczki-cupcakes-z-biala-czekolada-i-pekanami-wyjatkowo-udane!

Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!)

Wyjątkowo smaczne babeczki typu cupcakes, a mówi Wam to ktoś, kto nie przepada za takimi wypiekami... Miękkie w środku, chrupiące na wierzchu, z orzechami i kawalątkami białej czekolady, są naprawdę pyszne, czy to na śniadanie w towarzystwie cappuccino, czy do popołudniowej herbatki. Na zdjęciu widzicie te babeczki upieczone przez Młodsze Dziecko i Przyjaciółkę, ozdobione również przez nie różowych kremem z serka, bitą śmietana i najróżniejszymi posypkami.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie

Liczba porcji: 8 babeczek średniej wielkości lub 12-16 w wersji mini

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g miękkiego masła
175 g cukru
2 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
175 g plus 1 łyżka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g (zwykła tabliczka) białej czekolady
75 g orzechów pekanowych (wyłuskanych)
3 łyżki kwaśnej śmietany
poza tym ewentualnie i według potrzeby:
bita śmietana lub krem do dekoracji (np. Krem maślany albo Krem czekoladowy do tortów...)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę do babeczek (cupcakes, muffins...) wykładamy papierowymi foremkami do tychże - jeśli babeczki mają być średniej wielkości, to ciasta starczy na 8-9, jeśli będą w wersji mniej lub bardziej mini, to uda się zrobić 12 albo nawet 16.
Masło i cukier wkładamy do miski i ubijamy mikserem na puszystą masę - jakieś 10 minut, z tym, że nie liczmy na to, że cukier się rozpuści.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy widelcem na w miarę jednolitą masę. Po trochy, cały czas ubijając, dodajemy jajka do masła z cukrem, przy czym zanim dodamy następną porcję, poprzednia powinna być już dobrze wmieszana w krem.
175 g mąki przesiewamy z proszkiem, sodą i szczyptą soli.
Siekamy czekoladę i orzechy na średnio grubo, po czym mieszamy z łyżką mąki.
Do kremu dodajemy mąkę i śmietanę i miksujemy, ale tylko tyle, żeby wszystko razem wymieszało się na gładką masę. Wsypujemy czekoladę z orzechami i jeszcze raz szybko, acz dokładnie mieszamy.
Nakładamy ciasto do przygotowanych foremek do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 do 40 minut - to zależy od wielkości babeczek. Tak czy owak powinny urosnąć i przybrać ładny ciemnozłoty kolor, zaś patyczek wbity w ciasto powinien zeń wyjść suchy. Babeczki Młodszego Dziecka były wielkości średniej i piekły się prawie 40 minut, ale najlepiej jednak sprawdzać.
Babeczki wyjmujemy z pieca i szybko przekładamy na kratkę do studzenia.
Zimne babeczki dekorujemy zgodnie z potrzebą serca, jeśli zaś nie mamy do tego nastroju, to nie zawracamy sobie głowy i zjadamy je au naturel - wtedy jednak najlepsze są jeszcze lekko ciepłe...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024