Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Herbata-masala-2

Herbata "masala" 2

W Indiach mają zwyczaj doprawiania herbaty rozmaitymi "korzeniami", co jest nie tylko pyszne, ale i rozgrzewające. A że idzie zima, to każdy ciepły napój się przyda... Ten konkretny przepis pochodzi z książki "International Cuisine: India", Cyrusa Todiwala, a po inną wersję sięgnijcie do przepisu Herbata "masala" (po indyjsku).

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka pełnego mleka
3 strączki kardamonu
1/2 laski cynamonu
3 ziarenka czarnego pieprzu
3 łyżeczki listków czarnej indyjskiej herbaty

Opis przyrządzania:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy rozgnieciony kardamon, cynamon i pieprz. Dolewamy 2 szklanki wrzątku i stawiamy rondelek na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na najmniejszy, gotujemy 2 minuty, po czym znów zwiększamy ogień i zagotowujemy.
Dodajemy listki herbaty i znów zmniejszamy ogień na najmniejszy. Po chwili rondel przykrywamy i gasimy ogień zupełnie.
Po 2 minutach przelewamy herbatę przez sitko do filiżanek i słodzimy do smaku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024