Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kuskus-z-migdalami-i-orzeszkami-piniowymi

Kuskus z migdałami i orzeszkami piniowymi

Ostro przyprawiony harissą kuskus, doskonały do rozmaitych tażinów. Przypieczone na rumiano migdały i orzeszki piniowe dodają charakteru.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g kuskusu
700 ml wywaru warzywnego (Wywar warzywny)
harissa (gotowa lub Harissa)
3 czubate łyżki masła
100 g obranych migdałów
100 g orzeszków piniowych
garść listków natki pietruszki
garść listków świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Kuskus wsypujemy do sporej miski, solimy. Wywar warzywny podgrzewamy do wrzenia i doprawiamy do smaku harissą (w zależności od odporności na ostrą paprykę). Wrzącym wywarem zalewamy kuskus, mieszamy i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na jakieś 7-8 minut, aż cały wywar zostanie wchłonięty, a kuskus napęcznieje i będzie miękki.
W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło. Na gorące wrzucamy migdały i smażymy, mieszając, aż będą rumiane. Zdejmujemy z patelni, a do pozostałego masła wrzucamy orzeszki piniowe. Smażymy, mieszając, aż i one będą rumiane.
Natkę i kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Kuskus przekładamy do ładnej, ogrzanej miski. Posypujemy ziołami, mieszamy, po czym posypujemy migdałami i orzeszkami piniowymi.
Jeśli akurat dusimy jakiś tażin, możemy kuskus (już po tych 8 minutach, napęczniały) przełożyć na gęste sito i postawić na garnku z tażinem. Po 10 minutach kuskus będzie gorący i gotowy do podania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024