W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kuskus z migdałami i orzeszkami piniowymi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Kuskus z migdałami i orzeszkami piniowymi

Ostro przyprawiony harissą kuskus, doskonały do rozmaitych tażinów. Przypieczone na rumiano migdały i orzeszki piniowe dodają charakteru.

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g kuskusu
  • 700 ml wywaru warzywnego (Wywar warzywny)
  • harissa (gotowa lub Harissa)
  • 3 czubate Å‚yżki masÅ‚a
  • 100 g obranych migdałów
  • 100 g orzeszków piniowych
  • garść listków natki pietruszki
  • garść listków Å›wieżej kolendry

Kuskus z migdałami i orzeszkami piniowymi - Opis przyrządzania:

Kuskus wsypujemy do sporej miski, solimy. Wywar warzywny podgrzewamy do wrzenia i doprawiamy do smaku harissą (w zależności od odporności na ostrą paprykę). Wrzącym wywarem zalewamy kuskus, mieszamy i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na jakieś 7-8 minut, aż cały wywar zostanie wchłonięty, a kuskus napęcznieje i będzie miękki.
W tak zwanym międzyczasie rozgrzewamy na patelni masło. Na gorące wrzucamy migdały i smażymy, mieszając, aż będą rumiane. Zdejmujemy z patelni, a do pozostałego masła wrzucamy orzeszki piniowe. Smażymy, mieszając, aż i one będą rumiane.
NatkÄ™ i kolendrÄ™ myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Kuskus przekładamy do ładnej, ogrzanej miski. Posypujemy ziołami, mieszamy, po czym posypujemy migdałami i orzeszkami piniowymi.
Jeśli akurat dusimy jakiś tażin, możemy kuskus (już po tych 8 minutach, napęczniały) przełożyć na gęste sito i postawić na garnku z tażinem. Po 10 minutach kuskus będzie gorący i gotowy do podania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kuskus z migdałami i orzeszkami piniowymi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Kuskus z migdałami i orzeszkami piniowymi przepisy:

  • Kotleciki z kurczaka (mielone) z jabÅ‚kami
    Szalenie proste, a bardzo smaczne kotleciki (takie w rodzaju hamburgerów) na bezpretensjonalny i błyskawiczny obiad. Mam wielką słabość do takich kotlecików, bo pasuje do nich właściwie każdy jarzynowy dodatek - do tych jabłkowych podałabym albo piure z ziemniaków albo małe kładzione kluseczki, albo - jeszcze lepiej! - kuskus z oliwą i siekanymi świeżymi ziołami. A jeśli chodzi o surówki czy jarzynki, to hulaj dusza, piekła nie ma!
  • Kurczak z pomaraÅ„czami
    Szybkie danie z piersi kurzych, w sam raz na niedzielny obiad lub kolację, gdy wpadli goście. Do takiego kurczaka świetnie pasuje błyskawiczny kuskus lub po prostu chrupiąca bagietka.
  • Fusilli z karczochami i oliwkami
    Szybka, wegetariańska pasta w różnych odcieniach zieleni.
  • Kuskus peÅ‚noziarnisty z zioÅ‚ami i limetkÄ…
    Kupiłam niedawno pełnoziarnisty (razowy) kuskus, bardzo pyszny. A że kuskus robi się błyskawicznie - "Mamo, jest coś do jedzenia???" - jest zawsze mile widziany w mojej kuchni. No i te wszystkie zieloności - mimo śniegu i niewielkiego mrozu na moim balkonie mięta ma się zupełnie nieźle... I jeszcze mój ukochany różowy pieprz, którego mam w domu chyba pół kilo. Nie z chciwości, tylko ze sklerozy, bo kiedy widzę w sklepie różowy pieprz, to nie mogę sobie przypomnieć, czy mam jeszcze w domu zapas i na wszelki wypadek kupuję...
  • Luksusowy lunch, czyli polÄ™dwica na rukoli Luksusowy lunch, czyli polÄ™dwica na rukoli
    Wariacja na temat tagliaty - grillowanej toskańskiej wołowiny. Wołową polędwicę smażymy, kroimy w plastry i podajemy na rukoli, posypując orzeszkami piniowymi i serem. Jeśli komuś mało, niech ugotuje do tego kilka małych, młodych kartofelków.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: