Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Moje-rodzinne-wigilijne-paszteciki-z-grzybami

Moje rodzinne wigilijne paszteciki z grzybami

Bez tych pasztecików moja Rodzina nie usiądzie spokojnie do wigilijnego stołu. Tradycyjnie w Wigilię nie jemy żadnych pierogów ani uszek, ale wszyscy uwielbiamy suszone grzyby, a nasze paszteciki - szczerze mówiąc, po prostu naleśniki z grzybowym nadzieniem - są chyba najlepszym sposobem ich spożywania. Doskonale pasują do barszczu, szczególnie jeśli posmaruje się je sosem chrzanowym. Tak, brzmi to dziwnie, ale suszone grzyby doskonale komponują się z chrzanem, nie wierz gębie, połóż na zębie.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g suszonych grzybów (no co tu kryć - najlepiej prawdziwków)
spora cebula
czubata łyżka masła
2 jajka
ewentualnie nieco tartej bułki
12 naleśników (Naleśniki podstawowe)
łyżka-dwie masła do odsmażania
Sos chrzanowy najlepszy do podania

Opis przyrządzania:
Grzyby płuczemy na dużym sitku, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem tak, by grzybki zaczęły pływać. Przykrywamy i odstawiamy na 1/2 godziny. Po tym czasie stawiamy garnek z grzybami na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż grzyby będą miękkie - to zależy od rodzaju grzybów i sposobu ich suszenia, więc trudno powiedzieć, ile to będzie trwało, ale powiedzmy, że godzinę.
Ugotowane grzyby odcedzamy na sicie, ale płynu z gotowania nie wylewamy! Przyda się przy przyrządzaniu barszczu lub jako podstawa zupy grzybowej...
Lekko przestudzone grzybki drobno siekamy lub przekręcamy przez maszynkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Sporą patelnię stawiamy na ogniu, wkładamy doń masło, a kiedy się zagrzeje, wrzucamy cebulkę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż cebulka się zeszkli.
Teraz dokładamy do cebulki zmielone lub posiekane grzyby, ogień zmniejszamy i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż większość płynu wyparuje.
Do gorącej grzybowej masy wbijamy jajka i szybko mieszamy, żeby się dobrze połączyły z innymi składnikami - powinny zupełnie zniknąć, gdyż ich podstawowym zadaniem w tym kontekście jest masę zagęścić.
Jeśli masa grzybowa jest na nasze oko zbyt płynna, możemy dosypać nieco tartej bułki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i studzimy.
Dzielimy masę na 12 części. Każdy naleśnik smarujemy równomiernie przypadającą mu ilością masy grzybowej i zwijamy w ciasny rulonik.
Kiedy przyjdzie czas na podanie naszych pasztecików, odsmażamy je na złoto na gorącym maśle, po czym podajemy z miseczką sosu chrzanowego, który oczywiście nie jest obowiązkowy, ale naprawdę nadaje pasztecikom-naleśnikom inny smakowy wymiar!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024