Smaczna, ciepła sałatka, która może być dobrą przystawką przed solidnym obiadem - jest lekka, nie zapycha, a słony smak pecorino zaostrza apetyt na dalsze dania.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Brokuły z pecorino - Opis przyrządzania:
Brokuły odcinamy od zdrewniałych łodyg i dzielimy na różyczki. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy brokuły i gotujemy kilka minut (5-8) - brokuły powinny być al dente. Odcedzamy. W czasie, gdy brokuły się gotują, myjemy i osuszamy oba rodzaje sałaty, biorąc tylko środkowe liście. Mieszamy je i rozkładamy na 6 talerzy. Ocet balsamico i tyle samo (czyli 6 łyżek) oliwy mieszamy na jednolity sos, dodając trochę soli, cukru i pieprzu do smaku. Ser pecorino tniemy na cienkie płatki - najlepiej nożykiem do warzyw lub specjalną łopatką do cięcia cienkich plasterków sera. Ciepłe brokuły układamy na sałacie, polewamy sosem i posypujemy płatkami pecorino. Oprószamy pieprzem z młynka i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Brokuły z pecorino: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska