Delikatny kremowy deser, lubiany w Zachodniej Europie zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podajemy na ciepło lub zimno, z dodatkiem owoców.
Kraj pochodzenia: Belgia
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Budyń ryżowy - Opis przyrządzania:
Ryż płuczemy i odsączamy. Mleko wlewamy do dużego rondla, dodajemy ryż i 5 łyżek cukru. Na średnim ogniu doprowadzamy ostrożnie do momentu wrzenia, co jakiś czas mieszając, by ryż nie zbijał się w grudy. Dodajemy cynamon i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie całe mleko, co potrwa około pół godziny. W tym czasie ryżu nie mieszamy. Dodajemy sporą szczyptę szafranu i gotujemy ryż jeszcze minutę, tym razem dokładnie mieszając (by dobrze rozprowadzić szafran). Cynamon i wanilię usuwamy, a budyń ryżowy nakładamy do 4 miseczek. Studzimy do temperatury pokojowej i posypujemy przed podaniem brązowym cukrem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Budyń ryżowy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna