Iście zimowa jarzynka, do wszelkich smażonych mięs, a i do pieczonej ryby pasuje... Mnie zaś najbardziej smakuje z cielęcą, różową w środku wątróbką.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cebula duszona w śmietanie - Opis przyrządzania:
Cebule obieramy z łusek i kroimy na cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy na sporym ogniu, aż zacznie się rumienić. Smażymy dalej, pilnując, żeby się nie przypaliła, aż będzie miała złoty kolor. Dolewamy trochę wody - powiedzmy 1/2 szklanki - zmniejszamy ogień i garnek przykrywamy. Dusimy przez kwadrans, aż cebula będzie zupełnie miękka. Zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy ogień. Kiedy woda odparuje, wlewamy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem (sporo) i gotujemy, aż jarzynka zgęstnieje. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z jarzynką i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Cebula duszona w śmietanie: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna