Przepis inspirowany twórczością Samego Wielkiego Gordona Ramsaya... Bladozieloną zupę podajemy bardzo zimną, zaś na środku kładziemy odrobinę sałatki pomidorowej lub - w wersji eleganckiej - kilka małych krewetek.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Chłodnik z awokado i ogórka - Opis przyrządzania:
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką usuwamy pestki, zaś miąższ kroimy w kawałki. Z cytryny wyciskamy sok. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i skórkę. Ćwierć awokado kroimy w zgrabną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Resztę awokado i ogórki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką zupę. Dodajemy trochę soku z cytryny, sól i pieprz oraz jogurt. Miksujemy jeszcze raz i ewentualnie korygujemy smak. Wstawiamy zupę do lodówki. Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy horyzontalnie na pół i przy pomocy łyżeczki usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę i mieszamy z odłożonym awokado. Solimy i doprawiamy Tabasco. Jeśli używamy krewetek, po prostu mieszamy je z awokado, solimy i trochę więcej cytrynimy i też doprawiamy Tabasco. Zupę rozlewamy do 4 oziębionych talerzy, a na środku każdej porcji kładziemy zgrabną kupkę sałatki pomidorowej lub z krewetek. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Chłodnik z awokado i ogórka: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska