Kolejna wersja popularnego szwajcarskiego ciasta, uszlachetnionego tym razem odrobiną brandy. Podajemy z bitą śmietaną.
Kraj pochodzenia: Szwajcaria
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Ciasto marchewkowo-migdałowe - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dużą keksówkę lub małą tortownicę smarujemy dość grubo masłem. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce (tej po cytrynie) - powinno nam wyjść 300 g startej marchewki. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy - najlepiej ręcznym mikserem - na gładką masę. Dodajemy migdały, mąkę kartoflaną i tartą bułkę. Mieszamy. Do masy dodajemy skókę i sok z cytryny, marchewke i brandy. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, posługując się dużą metalową łyżką, mieszamy z ciastem. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Podajemy na letnio.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Ciasto marchewkowo-migdałowe: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna