W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Crostini z jabłkiem

Małe danie

Crostini z jabłkiem

Szybka i smaczna przekąska, powstała na przecięciu rozmaitych szlaków kulinarnych Europy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • oliwa z oliwek
  • duże kwaśne jabłko
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki masła
  • 4 plastry dobrego wędzonego boczku

Crostini z jabłkiem - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy grill w piekarniku. Z kromek chleba wycinamy kółka o średnicy jabłka (albo trochę większe). Skrapiamy chleb oliwą i wstawiamy pod grill. Opiekamy na rumiano z obu stron. Jabłko myjemy i osuszamy. Przyrządem do wydrążania jabłek usuwamy gniazdo nasienne, po czym kroimy jabłko w 4 grube, poziome plastry. Orzeszki piniowe wsypujemy na patelnię i podpiekamy na złoty kolor, mieszając, bo mają skłonność do przypalania się. Na patelni roztapiamy masło, wkładamy plastry jabłek i smażymy na złoty kolor z obu stron. Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple (np. w piekarniku, który będzie jeszcze ciepły po robieniu grzanek). Na patelnię wkładamy plastry boczku i smażymy na sporym ogniu z obu stron - boczek powinien być rumiany i chrupki. Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster jabłka, na jabłku - boczek. Posypujemy wszystko orzeszkami piniowymi i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Crostini z jabłkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: