W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cytrynowo-czosnkowe grzaneczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Cytrynowo-czosnkowe grzaneczki

Doskonały dodatek do przecieranych zup warzywnych, na przykład do zupy z porów, szparagów albo przecieranej kartoflanki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • 12 cienkich kromek bagietki

Cytrynowo-czosnkowe grzaneczki - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W małej miseczce mieszamy dokładnie łyżkę oliwy, łyżkę drobno siekanego czosnku, łyżkę posiekanej natki pietruszki i łyżeczkę startej skórki z cytryny. Kromki bagietki układamy na blaszce i równomiernie skrapiamy czosnkowo-cytrynową oliwą. Pieczemy grzanki, aż się zarumienią, około 5 minut. Podajemy natychmiast, ..

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Cytrynowo-czosnkowe grzaneczki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Cytrynowo-czosnkowe grzaneczki przepisy:

  • Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką)
    Typowe dla baskijskiego regionu danie z pomidorami i papryką, z sosem doprawionym świetną ostrą papryką - piment d'Espelette. Królika podajemy z grzankami i do pełnej uczty brakuje tylko miski mieszanej sałaty (i butelki regionalnego wina)...
  • Anchoiade czyli pasta z anchois
    Absolutnie klasyczna pasta z filecików anchois - no, prawie zupełnie klasyczna, gdyż w Prowansji anchoiade robi się z solonych anchois, a nie z tych w oliwie. Ja jednak wolę tę wersję, gdyż bardziej odpowiada mi smak rybki zmacerowanej w oliwie, niż pracowicie odsalanej... Intensywna, słona, pikantna - jest doskonałym smarowidłem do maleńkich grzaneczek, które możemy podać do drinków na rozpoczęcie imprezy, ot, chociażby sylwestrowej. W wersji pozaimprezowej - świetny zastrzyk smaku umami, szczególnie jeśli posmarujemy anchoiade grzankę z masłem, a na wierzchu położymy cieniutkie plasterki cebuli.
  • Pstrągi w folii z piekarnika Pstrągi w folii z piekarnika
    Szybkie danie w postny piątek (lub jakikolwiek inny dzień) - jemy z chrupiącą bułką, która jest idealna do wyjadania cytrynowo-maślanego sosu, w którym (po upieczeniu) pływają nasze pstrągi.
  • Niby-francuska zupa cebulowa Niby-francuska zupa cebulowa
    Jedna z wielu wersji zupy cebulowej. Nie jest to absolutnie klasyczna zupa, ta podawana niegdyś w paryskich Halach, ale zupełnie niezły, uproszczony wariant. Idealnie sprawdza się w czas srogich mrozów.
  • Pieczarki z kolendrą
    Klasyczny grecki przepis na grzyby w delikatnej zalewie. Podajemy jako część półmiska z mezze.




Podziel się linkiem:


Komentarze: