Trzeci tysiąc przepisów rozpoczynamy od przepisu przysłanego przez Magdalenę, czytelniczkę z Finlandii - bzy podobno kwitną tam dopiero w czerwcu! Do tej znakomitej, mocno czosnkowej pasty do kanapek Magdalena używa margaryny, ja osobiście wolę smak masła - wybór pozostawiam Wam. Bardzo dziękuję za pyszny przepis!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Czosnkowa pasta do chleba Magdaleny z Finlandii - Opis przyrzÄ…dzania:
Jajka gotujemy na twardo (8 minut od włożenia do wrzątku), studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem (ja używam do tego tłuczka do ziemniaków, łatwiej i mogę zaangażować do tej pracy dzieci).
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskÄ™ prosto do miski z rozgniecionymi jajkami.
Dodajemy margarynę lub masło i starannie wszystko ucieramy na pulchną masę.
Pastę doprawiamy do smaku solą i papryką w proszku, po czym podajemy jako smarowidło do świeżego chleba.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Czosnkowa pasta do chleba Magdaleny z Finlandii: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska