W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dip jogurtowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Dip jogurtowy

Prościutki sos z greckiego jogurtu, doskonały do maczania rozmaitych surowych warzyw - szczególnie pyszne są rzodkiewki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • szklanka (250 ml) greckiego lub tureckiego jogurtu naturalnego
  • maÅ‚y zÄ…bek czosnku
  • sok z poÅ‚owy cytryny
  • szczypta cukru

Dip jogurtowy - Opis przyrzÄ…dzania:

Z jogurtu odlewamy serwatkę (jeśli się zebrała na powierzchni). Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure ze szczyptą soli. Mieszamy jogurt, czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy chłodny, z rozmaitymi surowymi warzywami do maczania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dip jogurtowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Dip jogurtowy przepisy:

  • SaÅ‚atka ze szpinaku z jogurtem
    Typowa dla Bliskiego Wschodu sałatka, o konsystencji zbliżonej do gęstego sosu. Minimum składników - maksimum smaku.
  • Krem cytrynowy z piniowÄ… kruszonkÄ…
    Mocno cytrynowy krem przykryty złotą kruszonką. Wariacja na temat "crumble".
  • Tzatziki Tzatziki
    Najbardziej znane greckie danie - gęsty sos jogurtowy podajemy z kawałkami surowych warzyw do maczania lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
  • Grecka marynata jogurtowa
    Pięknie pachnąca kminem rzymskim marynata z jogurtu. Nadaje się przede wszystkim do steków wołowych i jagnięciny.
  • Sos czosnkowy toom
    Baaardzo czosnkowy sos typu aioli, z przyjemnie kwaskowatymi akcentami. Doskonały do czosnkowych skrzydełek (*!*3670*!*), białej gotowanej ryby i jajek na twardo.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: