Naprawdę znakomite, leciutko pikantne, słodkie i słone jednocześnie, orzeszki pekanowe. Po raz pierwszy jadłam je jako element sałatki ze szpinaku (przepis wkrótce!), ale świetne są też jako zwykła pogryzka do drinków.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Masło roztapiamy na patelence.
Pekany wsypujemy do miski, wlewamy masło i mieszamy.
W miseczce mieszamy cukier, imbir, curry, paprykę i sól, dodajemy do orzechów i starannie mieszamy.
Pekany wysypujemy na blaszkę - powinny leżeć jedną warstwą - i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10-13 minut, aż pekany się przyrumienią. Trzeba pilnować, bo łatwo się przypalają.
Wyjmujemy orzechy z pieca i studzimy.
Przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku, bo na świeżym powietrzu zwilgotnieją.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna