W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Fasola mungo (urad) z jogurtem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Fasola mungo (urad) z jogurtem

Fasola mungo (urad) z jogurtem

Moja ulubiona indyjska fasolka - w gęstym sosie, lekko pikantna dzięki papryczkom chilli, pachnąca kminem, czosnkiem i kolendrą. Gotowe danie podprawiamy jogurtem i podajemy z ryżem lub plackami. Przepis pochodzi z fascynującej książki "Cooking with my Indian mother-in-law", autorzy: Simon Daley i Roshan Hirani. (na zdjęciu widzicie fasolkę jeszcze przed dodaniem jogurtu)

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3/4 szklanki (175 g) suszonej fasolki mungo
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki nasion żółtej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • niepełna szklanka siekanych pomidorów w soku własnym (z puszki)
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki posiekanych łodyg świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki Dhana jiru
  • łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczki turmeriku (Turmerik (zwany też kurkumą))
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny (do smaku)
  • siekane listki świeżej kolendry do posypania

Fasola mungo (urad) z jogurtem - Opis przyrządzania:

Fasolkę mungo płuczemy na sicie, wsypujemy do garnka i dolewamy 4 szklanki zimnej wody. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez mniej więcej 3 kwadranse, aż fasolka będzie miękka, ale nie rozgotowana.
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy masalę: do rondla wlewamy 2 łyżki oleju i stawiamy na ogniu.
Kiedy olej będzie gorący, wsypujemy gorczycę i kmin rzymski. Smażymy, aż nasionka zaczną strzelać, po czym dodajemy pomidory i mieszamy.
Papryczki chilli nakłuwamy w kilku miejscach nożem, dodajemy do pomidorów.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z łyżeczką soli, też dodajemy do pomidorów.
Teraz dokładamy siekane łodyżki kolendry, Dhana jiru, chilli i turmerik, mieszamy. Gotujemy przez kilka minut na sporym ogniu, mieszając.
Kiedy fasolka mungo będzie już ugotowana, przekładamy ją (wraz z płynem) do garnka z masalą i gotujemy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Jogurt mieszamy z 1/2 szklanki wody i dolewamy do fasolki. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny, jeszcze chwilę podgrzewamy.
Tuż przed podaniem posypujemy fasolkę siekaną kolendrą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Fasola mungo (urad) z jogurtem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: