W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Fasola mungo (urad) z jogurtem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Fasola mungo (urad) z jogurtem

Fasola mungo (urad) z jogurtem

Moja ulubiona indyjska fasolka - w gęstym sosie, lekko pikantna dzięki papryczkom chilli, pachnąca kminem, czosnkiem i kolendrą. Gotowe danie podprawiamy jogurtem i podajemy z ryżem lub plackami. Przepis pochodzi z fascynującej książki "Cooking with my Indian mother-in-law", autorzy: Simon Daley i Roshan Hirani. (na zdjęciu widzicie fasolkę jeszcze przed dodaniem jogurtu)

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3/4 szklanki (175 g) suszonej fasolki mungo
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki nasion żółtej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • niepełna szklanka siekanych pomidorów w soku własnym (z puszki)
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki posiekanych łodyg świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki Dhana jiru
  • łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczki turmeriku (Turmerik (zwany też kurkumą))
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny (do smaku)
  • siekane listki świeżej kolendry do posypania

Fasola mungo (urad) z jogurtem - Opis przyrządzania:

Fasolkę mungo płuczemy na sicie, wsypujemy do garnka i dolewamy 4 szklanki zimnej wody. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez mniej więcej 3 kwadranse, aż fasolka będzie miękka, ale nie rozgotowana.
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy masalę: do rondla wlewamy 2 łyżki oleju i stawiamy na ogniu.
Kiedy olej będzie gorący, wsypujemy gorczycę i kmin rzymski. Smażymy, aż nasionka zaczną strzelać, po czym dodajemy pomidory i mieszamy.
Papryczki chilli nakłuwamy w kilku miejscach nożem, dodajemy do pomidorów.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z łyżeczką soli, też dodajemy do pomidorów.
Teraz dokładamy siekane łodyżki kolendry, Dhana jiru, chilli i turmerik, mieszamy. Gotujemy przez kilka minut na sporym ogniu, mieszając.
Kiedy fasolka mungo będzie już ugotowana, przekładamy ją (wraz z płynem) do garnka z masalą i gotujemy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Jogurt mieszamy z 1/2 szklanki wody i dolewamy do fasolki. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny, jeszcze chwilę podgrzewamy.
Tuż przed podaniem posypujemy fasolkę siekaną kolendrą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Fasola mungo (urad) z jogurtem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Fasola mungo (urad) z jogurtem przepisy:

  • Fasolka urad z mlekiem kokosowym
    Nie jestem do końca przekonana, czy w Indiach dodano by do tego dania mleko kokosowe - zasadniczo łuskaną fasolkę urad (zwaną też białą soczewicą) gotuje się po prostu w wodzie, z różnymi przyprawami. Kiedyś jednak dolałam do niej resztkę mleka kokosowego, które zostało po jakimś innym daniu i okazało się, że delikatny posmak kokosa świetnie fasolce robi!
  • Ulubione warzywne curry Anusi Ulubione warzywne curry Anusi
    Łagodne wegańskie curry, doskonałe z ryżem lub plackami chappati. Moja córka je uwielbia - pod warunkiem, że mi nie drgnie ręka i nie wsypię zbyt dużo chilli...
  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Piekielny kurczak
    Kurczaka przed pieczeniem nacieramy pikantną pastą, która dodaje wiele smaku i czyni ze zwykłego drobiu istotę piekielną. Kurczaka możemy jeść na gorąco lub na zimno.


Podziel się linkiem:




Komentarze: