W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Figi pieczone z miodem

Deser

Figi pieczone z miodem

Bardzo ciekawy owocowy deser, podawany na ciepło. Świeże figi są pyszne i stanowią miłą odmianę od rodzimych śliwek, gruszek i jabłek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 12 świeżych dojrzałych fig
  • 3 łyżki dobrego
  • płynnego miodu
  • łyżka masła
  • łyżka pomarańczowego likieru (Cointreau
  • Grand Marnier
  • Triple Sec)
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • świeży tymianek

Figi pieczone z miodem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do małego rondelka wlewamy miód, dodajemy masło, likier pomarańczowy i cynamon. Rozgrzewamy razem, aż składniki się połączą. Figi kroimy na krzyż, ale tak, żeby się nie rozpadły. Nacięcia rozchylamy. Owoce ustawiamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy rozgrzanym miodem z dodatkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Upieczone figi posypujemy listkami świeżego tymianku (łyżeczka) i zostawiamy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, na 10 minut. Podajemy ciepłe, polewając syropem miodowym, który zebrał się w formie do pieczenia.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Figi pieczone z miodem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: