W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / GorÄ…ca czekolada z cynamonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

GorÄ…ca czekolada z cynamonem

Zdecydowanie nie jest to danie dietetyczne. Ale za to jakie dobre!

Kraj pochodzenia: Szwajcaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g czekolady w tabliczce
  • gorzkiej lub deserowej
  • litr mleka
  • 300 ml Å›mietanki kremowej
  • 2 laski cynamonu
  • poÅ‚amane w kawaÅ‚ki

GorÄ…ca czekolada z cynamonem - Opis przyrzÄ…dzania:

Czekoladę ucieramy na tarce. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Wrzucamy kawałki cynamonu i podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy płyn jest gorący, wsypujemy czekoladę i mieszamy trzepaczką, aż cała się rozpuści i dobrze wymiesza z mlekiem i śmietanką. Wyjmujemy cynamon i podajemy gorącą czekoladę w filiżankach. Kto chce, niech sobie dosłodzi lub dodatkowo posypie cynamonem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Gorąca czekolada z cynamonem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: