W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Indyk smażony z pomarańczą

Danie główne mięsne

Indyk smażony z pomarańczą

Szybkie, pachnące danie o marokańskich korzeniach. Do indyka pasuje ryż i Marchewka po marokańsku.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g piersi z indyka
  • czerwona papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka całych ziaren kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • pomarańcza
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • garść świeżej mięty

Indyk smażony z pomarańczą - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, osuszamy i obieramy z resztek błon i chrząstek. Kroimy w plastry, a potem w paski. Wkładamy do miski.
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i pestki, myjemy i siekamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, po czym wyciskamy sok.
Papryczkę, czosnek, sok z cytryny, mielony kmin rzymski, całe ziarenka kminu i cynamon dodajemy do mięsa, posypujemy łyżeczką soli i starannie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, kroimy wzdłuż na pół, a potem na półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy orzeszki piniowe i smażymy chwilę, mieszając, aż zaczną się lekko rumienić. Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy na dużym ogniu, aż mięso zacznie się rumienić. Dodajemy półplasterki pomarańczy i smażymy dalej, mieszając, przez kilka minut. Indyk powinien być przyrumieniony.
Miętę płuczemy, osuszamy i siekamy, po czym posypujemy indyka i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Indyk smażony z pomarańczą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: