W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krokieciki z białej rybki i zielonego pieprzu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Krokieciki z białej rybki i zielonego pieprzu

Malutkie, zgrabne krokieciki z białej ryby z dodatkami są bardzo dobrą pogryzką do kieliszka białego lub różowego wytrawnego wina (jeśli ktoś woli piwo, to też może być).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) filetów z biaÅ‚ej ryby
  • 2 szklanki wywaru z ryby (może być z kostki) lub warzywnego
  • 3 kromki biaÅ‚ego chleba tostowego
  • 2 szklanki mleka
  • cebula Å›redniej wielkoÅ›ci
  • 1/2 pÄ™czka szczypiorku
  • Å‚yżka ziaren zielonego pieprzu w zalewie (osÄ…czonych)
  • oliwa z oliwek
  • 2 surowe żółtka i 1 caÅ‚e jajko
  • kilka Å‚yżek tartej buÅ‚ki

Krokieciki z białej rybki i zielonego pieprzu - Opis przyrządzania:

Rybę szybko płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w kawałki równej wielkości.
Wywar rybny lub jarzynowy wlewamy do rondelka i stawiamy na ogniu. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i wkładamy rybę. Gotujemy przez 3 minuty, po czym odcedzamy i studzimy. Zdejmujemy z ryby skórę, oglądamy też pod kątem pozostałych ości, po czym kruszymy mięso na małe kawałki.
Z kromek chleba tostowego ścinamy skórkę. Chleb wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem.
CebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Pieprz osuszamy na ściereczce lub papierze kuchennym i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zmięknie i zacznie się złocić.
Usmażoną cebulę mieszamy z pokruszoną rybą.
Nasączony mlekiem chleb tostowy odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do ryby.
Dodajemy też szczypiorek, połowę zielonego pieprzu, żółtka i trochę soli. Dobrze wyrabiamy, najlepiej po prostu ręką, na jednolitą, gęstą masę.
Resztę pieprzu mieszamy w płaskiej miseczce z tartą bułką. Do drugiej miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem.
Na patelnię wlewamy oliwę na wysokość 1-2 cm i stawiamy na sporym ogniu.
Z masy rybnej toczymy zgrabne krokieciki (biorąc na każdy kopiastą łyżeczkę masy) - kuliste lub podłużne - i panierujemy w jajku i tartej bułce.
Krokieciki wrzucamy po kilka do gorącego oleju i smażymy na ciemnozłoto.
Usmażone krokiety odsączamy z nadmiaru oliwy na kilku warstwach kuchennego papieru, po czym podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krokieciki z białej rybki i zielonego pieprzu: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: